عسل خام در طول تاریخ به عنوان یک درمان استفاده شده است و دارای فواید سلامتی و مصارف پزشکی متنوعی است. حتی به عنوان درمان زخم ها استفاده می شود. بسیاری از این فواید سلامتی مخصوص عسل خام یا غیرپاستوریزه(حرارت ندیده) است. بیشتر عسلی که در فروشگاه های مواد غذایی پیدا می کنید پاستوریزه است. حرارت بالا مخمرهای موجود در عسل را از بین می برد، می تواند رنگ و بافت را بهبود بخشد، هرگونه تبلور را از بین می برد و عمر مفید را افزایش می دهد، ولی در عوض بسیاری از مواد مغذی مفید نیز در این فرآیند از بین می روند.

عسل روند فیزیولوژِک پیری را کُند و از ضعف اعضای حیاتی بدن جلوگیری میکند:

 مصرف روزانه عسل به طبیعی بودن خواب کمک میکند؛ سردرد را کاهش داده و ناتوانی و مشکلات عصبی افرادی که مبتلا به عدم تعادل اعصاب هستند را کاهش میدهد.

از فواید عسل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عسل و درمان کلیه:

عسل طبیعی بعنوان یک مُدر، در درمان ناراحتی های کلیوی بسیار سومدمند است.

  • عسل و تحریکات گلو:

عسل اصل و طبیعی به دلیل وجود آنزیم ها و املاح معدنی، در کاهش و حتی درمان التهابات گلو و سرفه های مزمن بسیار موثر است؛ بنابراین توصیه میشود مقداری عسل را در دهان گذاشته تا به آرامی آب شود و یا مقداری عسل را در آب ولرم (بهتر است از دم کرده پونه در آب جوش استفاده شود) حل کرده و آن را قرقره کنید و همچنین میتوانید به ترکیب فوق مقداری آب لیموی تازه اضافه کرده و در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید. بنا به گفته بقراط :«شربت عسل برای از بین بردن سرفه و خلط سینه ی مسلول(مبتلا به سل) نافع است» مصرف عسل با مکمل کاکوتی(آویشن) در درمان سرفه و عفونت های ریوی بسیار مفید است.

  • عسل و بیماری های قلبی:

عسل به علت داشتن ترکیبات قندی به خصوص گلوکز فراوان تاثیرات بسیاری روی عضلات قلبی داشته و موجب تحریک و تقویت قلب و همچنین گشاد شدن رگ های تنگ شده میشود؛ ضمنا فشار خون را تنظیم و از سکته قلبی جلوگیری میکند. همچنین به واسطه وجود دیاستاز(آنزیم) باعث هضم چربیهای اطراف قلب میشود. بنابراین توصیه میشود افراد میانسال و مسن که دچار بیماری دیابت نیستند هرروز پس از بیدارشدن، یک قاشق چای خوری عسل را با نصف استکان آب جوشیده ولرم مخلوط نموده و بنوشند، افزودن عرق بادرنجبویه هم توصیه شده است.

  • عسل و بیماری های روده: 

عسل به علت دارا بودن «اسید فولیک» دردهای روده را بخوبی تسکین میدهد و همچنین به دلیل وجود اسانس های فرّار(عطر گیاهان مختلف) نارسایی های روده را برطرف میکند؛ بنابراین توصیه میشود تمام افراد در هر سنی مصرف عسل را بصورت شربت، با افزودن مقداری عرقیات گیاهی مثل آویشن(کاکوتی) ، شاه اسپرهم و یا آبلیمو در رژیم غذایی هفتگی خود بگنجانند.

  • عسل و درمان ضعف اعصاب:

مصرف روزانه عسل به طبیعی بودن خواب کمک میکند؛ سردرد را درمان کرده و اضطراب را کاهش میدهد.

  • عسل و ماردان باردار:

به مادران باردار در آستانه زایمان باید عسل داده شود؛ زیرا زایمان را آسان کرده و باعث افزایش شیر مادر میشود. همچنین مغز استخوان را محکم و نوزاد را قوی می کند.

  • عسل و بیماران دیابتی:

اکثر بیماران دیابتی سوالی که در ذهن دارند این است «آیا مصرف عسل برای ایشان مضر است یا خیر؟» که در جواب باید گفت: در مورد دیابت شیرین، مصرف عسل طبیعی همانقدر مضر است که مصرف قند ضرر دارد؛ ولی به توجه به خواص جانبی عسل و همچنین وجود «فروکتوز» که برای جذب، نیازی به انسولین ندارد عسل را میتوانند جایگزین قند مصرفی روزانه ی خود کنند و باید توجه داشته باشند که مصرف عسل به عنوان قند اضافی در رژیم غذایی انها مجاز نیست، زیرا علاوه بر فروکتوز به همان نسبت هم گلوکوز دارد.

زندگی سالم یک انتخاب است...